• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Mild och krämig Palak Paneer

Mild Palak Paneer
Foto: Santa Maria

Mild och krämig Palak Paneer

14 steg att laga

14 ingredienser

20 m

Palak Paneer är en spenatbaserad, mild indisk rätt med färskosten Paneer som huvudingrediens. Osten gör du enkelt själv en dag i förväg, eller så byter du ut den mot halloumi. Oavsett blir det väldigt gott!

santa_maria_garam_masala

​Variera smakerna med Santa Maria

I det här receptet använder vi Indian Spices Garam Masala.

Ingredienser

portioner4 portioner

Paneer

  • 3 l standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 120 ml vitvinsvinäger
  • 120 ml citronsaft

Palak Paneer

  • 1 paneer
  • olja
  • 200 g spenat
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 3 klyfta vitlök
  • 2 gröna chilifrukter
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 förp Santa Maria Indian Garam Masala
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Paneer
    Koka upp mjölk och grädde tillsammans.
  2. Häll i vitvinsvinäger och citron. Lyft kastrullen ifrån värmen.
  3. Rör försiktigt runt 2-3 varv i mjölken så att den "spricker". Låt stå nån minut.
  4. Häll upp i ett durkslag klätt med en kökshandduk. Låt rinna av under en 1 timme.
  5. Pressa med hjälp av duken till en boll, krama ut så mycket vätska som det går.
  6. Platta ut och jämna till ostmassan i duken. Ju hårdare den pressas desto fastare blir osten.
  7. Låt osten ligga kvar i handduken på en tallrik, med en annan tallrik med en tyngd ovanpå, i kylskåp över natten.
  8. Palak Paneer
    Skär paneer-osten i ca 2 cm stora kuber och bryn i olja eller smör i stekpanna på medelvärme. Lägg sedan åt sidan.
  9. Värm olja i en panna och fräs spenaten tills den sjunker ihop. Mixa spenaten slät med stavmixer eller matberedare och ställ åt sidan.
  10. Tärna tomaterna och finhacka lök och vitlök och grön chili.
  11. Hetta upp pannan på nytt med olja och fräs tomater, lök och vitlök med Garam Masala. Tillsätt chilin när löken mjuknat.
  12. Häll över spenaten och tillsätt finhackad koriander. Låt allt bli varmt.
  13. Lägg upp palaken på ett fat tillsammans med den stekta osten.
  14. Servera med ris eller naanbröd.