Med smak av Mexiko

Med smak av Mexiko

Ät och drick mexikanskt. Här nedan hittar du smakrika recept från landet som gett oss sombreron, Frida Kahlo och inte minst massvis med god mat.

Mexikansk matgädje
Liksom i de flesta länder så varierar den mexikanska maten beroende på i vilken del av landet du befinner dig. Men det finns några stående inslag, exempelvis frijoles, tortilla och chili som ingår i de flesta mexikanska måltider .

Frijoles är bönor som äts kokta, friterade eller stekta till bland annat soppa och tortilla.

Tortilla är ett tunt runt bröd, gjort av vete eller majs. Tortilla äter man som tillbehör till maten eller som en tunnbrödrulle med maten inuti.

Chili är väldigt starka pepparfrukter som används i matlagningen, hit hör bland annat jalapeno, serrano och habanero.


I glaset

Mexiko har många bra ölbryggerier, exempel på inhemska märken är Corona, Superior och Carta Blanca. Bland de egenproducerade spritsorterna är Tequila, Pulgue och Mezcal några av de mest kända. Kuriosa: I Mezcal ofta ligger en larv i botten av flaskan som ska ätas upp när flaskan är tom. Ja, om nu vill alltså....
För den som föredrar alkoholfritt finns refrescos, en söt fruktdryck som påminner om läsk. Liksom i Sverige dricks det mycket kaffe i Mexiko, då vanligtvis smaksatt, exempelvis med kryddnejlikor eller likör.

Källa: vaccination.nu