Fläskkotlett med svamp

Fläskkotlett med svamp
Foto: Ingvar Eriksson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Fläskkotlett med svamp

Av: Markus Aujalay

Från: Mina favoriter från Barcelona

10 ingredienser

En gräddig rätt bestående av fläskkotlett och svamp med inslag av citrusfrukt. Receptet är hämtat ur boken Mina favoriter från Barcelona.

Runt Medelhavet rinner försvarliga mängder olivolja ner i maten, så även i Katalonien. Men man använder även mängder av smör, grädde och andra mejeriprodukter. Svamp och grädde är perfekta kamrater i matlagningssammanhang. Citronskalet lättar upp den rustika rätten. /Markus Aujalay

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter
  • olivolja
  • smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 400 g blandad svamp
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 citron, skal
  • 1,5 dl vispgrädde
  • persilja, rikligt med grovt skuren

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Bryn fläskkotletterna hastigt i olivolja och smör i en stekpanna, tills de fått fin
  3. färg.
  4. Salta och peppra.
  5. Lägg över i en ugnsfast form.
  6. Stek kotletterna klara i ugnen 20 minuter.
  7. Stek svampen i olivolja på hög värme i en stekpanna någon minut.
  8. Tillsätt vitlök och citronskal, stek ytterligare 1 minut.
  9. Häll på grädde och låt koka ihop något.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Vänd ner persiljan i såsen och servera den till kotletterna.