Nygräddade bröd smakar bra till marinerad böckling. Blir det bullarna över går de fint att frysa.
Ingredienser
8-12 böckling
1 dl matolja
0,33 dl vinäger
1-2 tsk gula senapsfrön
3 msk gräslök, finhackad (eller annan lök)
salt
svartpeppar
Rågbullar, 16-20 st:
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk matolja
3-4 dl fullkorn av råg
13-14 dl vetemjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Rensa böcklingen väl och lägg upp den på ett fat. Strö över senapsfrön. Blanda olja, vinäger, salt och peppar och slå marinaden över fisken. Garnera med gräslök och låt böcklingen stå och dra i kylen.
Rör ut jästen med vattnet och arbeta in de övriga ingredienserna. Jäs degen under duk cirka 40 minuter.
Arbeta degen på bakbordet och rulla 16-20 runda bullar som får jäsa på plåten cirka 30 minuter. Grädda dem cirka 10-12 minuter.