Chokladbotten med apelsiner och citrussås

Chokladbotten med apelsiner och citrussås
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Chokladbotten med apelsiner och citrussås

12 ingredienser

Citrus och choklad är en mycket lyckad kombination – både i färg och smak.

1 portion innehåller: 200 kcal/838 kJ, 9 g fett, 3 g fibrer

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2 ägg
  • 0,5 dl flytande matfett [50 g]

Garnering

  • 3 apelsiner

Citrussås

  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 1 dl grädde (mellan- eller visp)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en rund form med avtagbar botten.
  2. Rör samman alla ingredienserna i en bunke. Häll smeten i fomen.
  3. Grädda i ca 10 minuter. Kakan ska vara lite kladdig.
  4. Skala apelsinerna och skär bort så mycket som möjligt av den vita hinnan.
  5. Skiva dem tunt och lägg ut dem på chokladbotten. Servera med citrussås.
  6. Citrussås: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda äggsmeten med apelsinjuicen. Vispa grädden och blanda ner den. Servera genast.