Svärmorskransar

Svärmorskransar
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Svärmorskransar

Av: Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Från: Albert Bonniers Förlag

9 ingredienser

Små fina kransar att servera till morgonkaffet på julafton eller när man vill förgylla vardagen.

1 krans innehåller: 226 kcal/944 kJ, 5 g fett, 2 g fibrer.

Ingredienser

20 kransar

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0,75 dl flytande matfett [75 g]
  • 250 g lättkvarg
  • 1 förp saffran (à 0,5 g)
  • 1 dl strösocker
  • ca 14 dl vetemjöl
  • ev russin
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och matfett till 37°. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt Kesella, saffran, socker och nästan allt mjölet.
  2. Arbeta ihop degen så den blir smidig. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Dela i 20 bitar. Dela upp varje del i tre bitar.
  4. Rulla ut delarna till lillfingertjocka längder. Fläta ihop längderna tre och tre och forma flätan till en krans.
  5. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  6. Garnera eventuellt med russin – tryck ner dem i skarvarna. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i övre delen av ugnen i ca 10 minuter.