Marcus värnar om afrikansk matkultur

Marcus värnar om afrikansk matkultur

Marcus Samuelsson är född i Etiopien, uppvuxen i Sverige och bor numera i New York där han driver egna restaurangen Aquavit. Han har även gett ut flera kokböcker, bland annat "Africa on my mind", en bok som Marcus säger är inspirerad av afrikansk vardag.

Vad utmärker det afrikanska köket?
– Det finns en enorm mångfald. Maten har influenser från flera länder, i minst från kolonialtiden och länder som Portugal och Frankrike. En annan viktig sak är att man i Afrika äter tillsammans med varandra. Eftersom det inte finns några ålderdomshem eller liknande sociala nätverk, innebär det att man tar hand om varandra på ett annat sätt än vad vi gör i till exempel Sverige. Och det är något vi verkligen kan lära oss av, att ta hand om nära och kära mer.

Vet vi för lite om andra länder överlag?
– Absolut! Jag tror alla människor har för lite information om sin omvärld, oavsett var vi bor. Och även inom Afrikas gränser har man dåliga kunskaper om grannländerna och vad man äter där. För maten skiljer sig åt i Afrika beroende på vilken tillgång man har till vatten, vad man odlar för något och så vidare.

Vad utmärker det afrikanska köket?
– Det finns en enorm mångfald. Maten har influenser från flera länder, i minst från kolonialtiden och länder som Portugal och Frankrike. En annan viktig sak är att man i Afrika äter tillsammans med varandra. Eftersom det inte finns några ålderdomshem eller liknande sociala nätverk, innebär det att man tar hand om varandra på ett annat sätt än vad vi gör i till exempel Sverige. Och det är något vi verkligen kan lära oss av, att ta hand om nära och kära mer.