Marcus Samuelssons chokladromkaka med kanelgrädde
Marcus Samuelssons chokladromkaka med kanelgrädde
18 ingredienser
I Etiopien finns ingen dessertkultur, men i alla bagerier säljs vackert glaserade kakor. Stiligast av alla tronar chokladkakan - fyllig, mättad, mättande. Den serveras alltid vid festligheter och är en perfekt present till någon alldeles speciell. Kakan nedan hittade jag på med tanke på en kaka jag såg i Addis Abeba. Samtidigt ville jag göra något som påminde om de kryddodlingar jag besökte på Zanzaibar, där jag fick smaka nyskördad "äkta" kanel - alltså inte kassiakanel - för första gången. Den har en fylligare smak och doft än kassiakanelen (hushållskanelen) och har en alldeles otrolig arom. Äkta vara (även kallad ceylonkanel) finns att köpa i Sverige, om än inte nyskördad.
Ingredienser
- 125 g mörk choklad, grovt hackad
- 350 g osaltat smör, i småbitar
- 4 msk kaffe, starkt
- 4 msk mörk rom
- 5 dl strösocker
- 3 ägg (stora)
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk malen kanel
- 1 krm malen nejlika
- 1 tsk bakpulver
- 3 krm bikarbonat
- 1,25 dl lättyoghurt
- 1 tsk vaniljextrakt
Kanelgrädde
- 1 tsk malen kanel
- 2,5 dl vispgrädde
- 4 msk florsocker
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 msk mörk rom
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa två runda kakformar (20 cm).
- Lägg choklad och smör i en kastrull som ställts i vattenbad på spisen. Smält under omrörning, över sakta sjudande vatten.
- Lyft kastrullen ur vattenbadet, rör ner kaffe, rom och strösocker och rör om tills sockret lösts.
- Häll över smeten i en stor skål och vispa ner äggen, vänd därefter i mjöl, kanel , kryddnejlika, bakpulver och bikarbonat.
- Rör i yoghurt och vaniljextrakt tills allt är väl blandat.
- Häll smeten i de smorda formarna. Grädda dem tills en tandpetare som sticks in mitt i kakan inte blir kladdig, cirka 30 minuter. Låt kakorna svalna i formarna på bakgaller i cirka 20 minuter.
- Vänd upp chokladkakorna och låt svalna ytterligare. Skiva och servera med kanelgrädde.
- Kanelgrädde: Rosta kanelen i en liten stekpanna över medelhög värme tills den börjar dofta, 30-60 sekunder. Dra pannan från värmen och låt svalna.
- Blanda grädde, socker och vaniljextrakt i en skål och vispa till halvfast skum. Vänd ner kanel och rom.