Mörk kryddmix

Marcus Samuelsson

Mörk kryddmix

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

11 ingredienser

Jag lärde mig att laga mat på europeiskt vis, där salt och peppar är det som används för att balansera smaken i enskilda rätter. Afrikansk matlagning har en helt annan approach, där man strävar efter en smakmässig balans i kryddblandningarna ungefär som indierna i sina curryrätter. Denna mörka kryddpasta innehåller kryddor som används över hela Afrika och ger en fin smakpalett som gör att kyckling- eller kötträtter får en exotisk kick. /Marcus Samuelsson

- Receptet räcker till ca 2,5 dl.

- Förvara i lufttät burk i kylen i upp till 3 veckor.

Se Marcus Samuelsson i Nyhetsmorgon här!

Ingredienser

  • 1 msk hel spiskummin
  • 1,5 tsk vallmofrö (mörka)
  • ca 7 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 6 hela nejlikor
  • 1 tsk kardemummakapsel
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 2 kanelstänger, i småbitar
  • 2 chilifrukter (hackade, scotch bonnet eller habanero, frön och mellanväggar bortskrapade)
  • 1,25 dl jordnötsolja

Gör så här

  1. Hetta upp en liten stekpanna över låg värme.
  2. Lägg i spiskummin- och vallmofrön, ingefära, senaps- och fänkålsfrön, kryddnejlikor, kardemumma, pepparkorn, kanelstångsbitar och chili och rosta under omrörning tills dofterna stiger, cirka 30 sekunder.
  3. Häll över blandningen i en mixer och mixa samman grovt.
  4. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen arbetar och kör till en grov puré.