Mörk kryddmix
Mörk kryddmix
11 ingredienser
Jag lärde mig att laga mat på europeiskt vis, där salt och peppar är det som används för att balansera smaken i enskilda rätter. Afrikansk matlagning har en helt annan approach, där man strävar efter en smakmässig balans i kryddblandningarna ungefär som indierna i sina curryrätter. Denna mörka kryddpasta innehåller kryddor som används över hela Afrika och ger en fin smakpalett som gör att kyckling- eller kötträtter får en exotisk kick. /Marcus Samuelsson
- Receptet räcker till ca 2,5 dl.
- Förvara i lufttät burk i kylen i upp till 3 veckor.
Ingredienser
- 1 msk hel spiskummin
- 1,5 tsk vallmofrö (mörka)
- ca 7 cm färsk ingefära, skalad och riven
- 2 tsk bruna senapsfrön
- 2 tsk fänkålsfrö
- 6 hela nejlikor
- 1 tsk kardemummakapsel
- 1 tsk svartpepparkorn
- 2 kanelstänger, i småbitar
- 2 chilifrukter (hackade, scotch bonnet eller habanero, frön och mellanväggar bortskrapade)
- 1,25 dl jordnötsolja
Gör så här
- Hetta upp en liten stekpanna över låg värme.
- Lägg i spiskummin- och vallmofrön, ingefära, senaps- och fänkålsfrön, kryddnejlikor, kardemumma, pepparkorn, kanelstångsbitar och chili och rosta under omrörning tills dofterna stiger, cirka 30 sekunder.
- Häll över blandningen i en mixer och mixa samman grovt.
- Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen arbetar och kör till en grov puré.