Maränger och marängklubbor

Maränger och marängklubbor
Foto: Ulrika Pousette
Sophie Dahlbäck
Sophie Dahlbäck

Maränger och marängklubbor

Av: Sophie Dahlbäck

Från: Baka med Sophie

5 ingredienser

2 h + eftervärme i ugnen över natten

Så här gör du maränger med elegans! Det behöver inte vara svårt att få till det där lilla extra. Min son älskar maräng och särskilt de spritsade marängklubborna.

Ingredienser

  • 3 äggvitor (ca 90 g)
  • citron, ett par droppar pressad
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl florsocker
  • geléfärg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft.
  2. Vispa äggvitorna till skum i en köksassistent eller med elvisp. Tillsätt några droppar citronsaft och vispa ner lite socker i taget. Fortsätt vispa till en fast maräng.
  3. Sikta florsockret och vänd ner det med en slickepott.
  4. Fördela marängen i så många skålar som du vill ha färger. Färga med valfri geléfärg. Vänd ner färgen försiktigt.
  5. Riv av en bit plastfolie och lägg klickar av marängsmet i olika färger bredvid varandra. Snurra ihop plasten till en korv.
  6. Förbered en spritspåse med valfri tyll. Klipp ena änden av plastfoliekorven och lägg ner i spritspåsen.
  7. Lägg ut klubbpinnar på en plåt med bakplåtspapper och spritsa ut fyllda rundlar på toppen av klubbpinnarna.
  8. Spritsa vanliga maränger på en annan plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda marängerna i cirka 2 timmar. När de släpper från pappret
  10. är de klara. Stäng av ugnen och låt gärna marängerna stå kvar i eftervärmen över natten.
  11. Förvara marängerna i en lufttät burk i rumstemperatur.