Mandelmanns tempe

Mandelmanns tempe
Foto: TV4

Mandelmanns tempe

2 ingredienser

Tempe görs enligt tradition på hela sojabönor men det går jättebra att använda ärtor, linser, eller något sädesslag i stället. Hemligheten är att den ska ligga till sig (fermenteras) tillsammans med mögelsporer från svamp. Dessa sporer finns i välsorterade hälsokostaffärer eller kan beställas på nätet. Ät gärna tempen som ett alternativ till kött. Den är matig och smakar himmelskt.

Ingredienser

 • 100 g sojabönor
 • 1 krm svampsporer
 • 1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här

 1. Du behöver en plastpåse att lägga bönor och sporer i samt något spetsigt att sticka små hål i plastpåsen med, t ex en potatissticka.
 2. Blötlägg sojabönorna över natten. Skalet kan lätt gnuggas av dagen efter. Sila bort skalet.
 3. Koka bönorna i ca 30 minuter.
 4. Under tiden som bönorna kokar kan du sticka hål i plastpåsen. Många små hål ska det vara.
 5. Sila bort vattnet från bönorna när de är färdigkokta. Lägg dem i en skål.
 6. Häll i äppelcidervinäger och blanda runt. Häll i svampsporer när bönorna har svalnat, blanda noga.
 7. Fyll plastpåsen med bönblandningen, tänk på att allt ska vara så sterilt som möjligt. Forma blandningen till ett paket i påsen. Som en tjock chokladkaka ungefär. Nu ska blandningen ligga i 28-37 grader i 1-2 dygn. Ett förslag är att sätta på endast ugnslampan i ugnen för en lagom temperatur och låta den ligga där.
 8. När det bildats ett vitt täcke i paketet är tempen klar att plockas ur. Den håller nu ihop som en kaka. Skär kakan i lagom stora bitar och stek i olja. Salta och krydda.