Mandelmanns kimchi
Mandelmanns kimchi
8 ingredienser
Ingredienser
- vitkål, rödkål eller spetskål
- morot
- färsk ingefära
- vitlök
- chilifrukt
- gul lök
- havssalt
- starter (vassle från avrunnen filmjölk eller vätska från redan syrade grönsaker)
Gör så här
- Ansa och skala kål och morötter (bara kål om du vill ha surkål).
- Riv, hyvla eller skär grönsakerna, men spara några hela kålblad till täckning överst och underst i kärlet (av plast, glas eller keramik) som du ska syra i.
- Blanda grönsakerna i en bunke och krydda med finhackad ingefära, vitlök och chili samt lite grovhackad lök tills du blir nöjd med smak och styrka.
- Väg alltsammans och tillsätt 20 g (4 tsk) salt och 1 tsk starter för varje kilo grönsaker.
- Låt stå till den vätskar sig, ca 30 min.
- Mortla nu grönsakerna så att de vätskar sig ännu mer. Att mortla gör också så att kålen blir mör och att mjölksyrebakterierna når alla grönsaker.
- Lägg ett helt kålblad i botten på kärlet. Fyll på med grönsaksblandningen och pressa så att det står vätska över grönsakerna. Se till att det är 3 cm upp till kanten (jäsmån).
- Toppa med kålblad och sätt på locket.
- Nu ska blandningen stå varmt, ca 20 grader, i tre dagar. Vi brukar ställa kärlet på golvvärmen i badrummet eller intill ett element. Därefter ska det stå tre veckor i ett rum som innehåller 15-18 grader.
- Avbryt sedan syrningen och placera kärlet i kylskåp eller på annan sval plats som håller ca 8 grader. Nu kan kimchin (eller surkålen) packas om i mindre burkar om man vill. Den blir godast om den får mogna några veckor i kylen.