Mandelkaka med brynt smör och konjaksgrädde

POPULÄRT
Mandelkaka med brynt smör och konjaksgrädde
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Mandelkaka med brynt smör och konjaksgrädde

22

14 ingredienser

1 h 15 min

Saftig mandelkaka med brynt smör, en klick grädde med cognac och färska bär efter säsong blir en härlig avslutning på en god middag. 

Ingredienser

portioner8
  • 50 g smör, att bryna
  • 70 g sötmandel (utan skal) [1 dl]
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 250 g smör, att vispa
  • 4,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Till servering

  • vispgrädde
  • cognac
  • färska bär
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en springform, ca 25 cm i diameter.
  3. Bryn smöret i en kastrull. Det ska bli ljusbrunt och börja dofta nötigt, passa noga så att det inte bränns. Ställ smöret åt sidan.
  4. Mixa eller mal sötmandeln.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och den mixade mandeln.
  6. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning. Tillsätt mjölk och det brynta smöret.
  7. Vänd ner mjölblandningen i smeten.
  8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
  9. Pudra florsocker över kakan och servera med vispad grädde smaksatt med cognac och bär efter säsong.