Lös jästen i lite av den ljumna mjölken. När jästen är helt upplöst tillsätter du resten av mjölken. Använd helst en hushållsmaskin och tillsätt strösocker och muscvadosocker, kardemumma, uppvispat ägg och salt.
Tillsätt en del av mjölet. Fortsätt att tillsätta lite av mjölet medan maskinen arbetar. När det börjar bli en fastare deg tillsätt smöret i bitar och låt maskinen jobba in smöret. Degen blir då lite kletig, tillsätt då successivt det sista av mjölet tills degen släpper från kanterna.
Låt degen arbetas i maskinen i ca 5-10 minuter (gärna uppemot 15 minuter) tills den börjar bli elastisk. Låt degen jäsa i ca 30-45 minuter.
Fyllning
Riv mandelmassan på grovt rivjärn. Vispa samman smör, socker och mandelmassa lite fluffigt.
Hacka chokladen till cm-stora bitar.
Kavla ut degen till en platta och bred på fyllningen. Strö över den hackade chokladen.
Rulla plattan till en rulle och skär med vass kniv. Lägg i formar på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 210 grader, varmluft.
Toscatäcke
Finhacka tonkabönorna. Koka upp mjölken tillsammans med bönorna och låt stå och dra i 5-10 minuter. Sila av bönorna och koka upp grädde tillsammans med sirap, socker och en nypa salt. Koka till 123-125 grader , det ska få en kolaaktig konsistens. Tillsätt smör och finhackade mandlar. Håll varmt men dra ner värmen.
Vispa ihop ägg och mjölk till penslingen. Pensla de färdigjästa bullarna med blandningen.
Grädda bullarna ca 10-12 minuter. När de börjar se klara ut, ta ut och klicka på en rejäl klick toscasmet. Grädda sedan ytterligare 3-4 minuter.