En praktisk allt i ett- rätt som gör en vardagsmiddag till en fest.
Ingredienser
4 makrillar
salt
vitpeppar
1-2 dl torrt vitt vin
1 dl svarta oliver
500 g potatis
1 tsk flingsalt
Tomatsås:
1 förp krossade tomater
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk citronsaft, pressad
salt
malen svartpeppar
Gör så här
Potattis
Värm ugnen till 200°. Borsta potatisarna noga och skär dem i klyftor. Lägg i en smord ugnssäker form. Stek i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisarna är gyllenbruna och genomstekta. Salta med flingsalt.
Tomatsås
Fräs löken i olja. Häll på krossade tomater och klicka ner tomatpuré. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter. Pressa ner citronsaft och krydda med salt och peppar. Häll i en smord, ugnssäker form.
Makrill
Skär på båda sidor om ryggraden på makrillarna ta bort denna samt småfenorna och revbenen. Huvud och stjärt ska vara kvar. Lägg fisken uppfläkt i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Häll på vinet och strö på oliverna. Tillaga i ugnen i 12–15 minuter. Servera med klyftpotatis och tomatsåsen.