Madeleinekakor med chokladfyllning

Madeleinekakor med chokladfyllning
Foto: Tv4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Madeleinekakor med chokladfyllning

13 ingredienser

30 min + tid i kyl

Madeleinekakor med chokladfyllning är både festligt och gott att överraska gästerna med när det är dags för fika!

Ingredienser

portioner sats
  • 100 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 2 ägg
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 200 g mjölkchoklad
  • 15 g smör
  • 100 g vispgrädde
  • 1 tsk havssalt

Efter gräddning

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel

Gör så här

  1. Vispa rumsvarmt smör, vaniljsocker och strösocker luftigt.
  2. Tillsätt ett ägg åt gången, låt ägget blandas in väl innan du tillsätter det andra.
  3. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner i äggsmeten. Låt vila i kylen minst en timme, gärna över natten.
  4. Under tiden gör du din chokladfyllning.

Fyllning

  1. Hacka chokladen fint och lägg i en skål tillsammans med smöret.
  2. Värm vispgrädden tills det börjar ånga från kastrullen, det ska inte koka. Häll grädden över chokladen och låt stå 3 minuter.
  3. Mixa ihop chokladfyllningen och fyll upp i en spritspåse.
  4. Smöra dina madeleineformar och fyll dem till tre fjärdedelar med smet.
  5. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.

Efter gräddning

  1. Låt kakorna vila i formarna ett par minuter innan du plockar ur dem.
  2. Fyll sedan dina madeleinekakor med chokladfyllningen och rulla dem i kanel blandat med socker.