• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Maccaronetti med valnötter

Maccaronetti med valnötter
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Maccaronetti med valnötter

8 steg att laga

10 ingredienser

30 m

Enkel och fantastiskt god pastarätt med krämig sås på valnötter. En rätt som har sitt ursprung i italienska Ligurien. 

Ingredienser

  • 400 g maccaronetti
  • salt
  • 200 g valnötter
  • 1 skiva vitt bröd
  • 2 dl pastavatten (till såsen)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 2-2,5 dl pastavatten (till servering)
  • salt
  • peppar
  • 1 dl parmesanost, riven (lite extra till servering)
  • 1 knippe färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Koka pastan i välsaltat vatten 1 minut kortare tid än anvisning på förpackningen.
  2. Rosta valnötterna i en torr panna tills de har fått lite färg. Låt svalna något. Detta går fortare om nötterna är grovt hackade.
  3. Skär bort kanterna på brödet och riv det i bitar.
  4. Lägg ner brödbitarna, 2 dl pastavatten, vitlök och rostade valnötter (spara några nötter till garnering) i en mixer. Kör till en grov massa. Häll sedan i olivoljan, lite i taget, och fortsätt mixa till en lite grov sås.
  5. Häll av och spara vattnet från pastan.
  6. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och häll på såsen, blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Späd med pastavattnet till önskad krämig konsistens.
  7. Strö på parmesan, hackad nötter och persilja, servera genast.
  8. Glöm inte att matsortera rester från persiljan för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga valnötspasta. /Köket-redaktionen