Lussekatter på surdeg

Foto: Tv4
Lussekatter på surdeg
10 ingredienser
2 h + tid i kyl
Lussekatter på surdeg blir extra saftiga och goda! De tar lite extra tid men det är väl värt det.
Ingredienser
- 1,5 g saffran
- cognac
- 650 g standardmjölk
- 200 g rörsocker
- 400 g surdegsstart (se tidigare grundrecept hur man får igång en surdegsstarter)
- 1000 g vetemjöl (gärna av manitoba typ)
- 14 g salt
- 300 g smör, kallt
- russin
- ägg (till pensling)
Gör så här
- Lägg saffran i några matskedar cognac ett dygn innan, det drar fram smakerna.
- Lägg även russinen i blöt (ta gärna lite överbliven glögg) vilket förhindrar att russinen blir brända under gräddningen.
- Värm mjölken fingervarmt (ca 37 grader) och häll i en degbunke.
- Blanda i socker, surdegsstart och saffran och rör om.
- Häll i blandningen i en degbunke med mjölet och blanda samman till en deg. Låt degen stå 30–60 minuter på autolys (mjölet absorberar vätskan).
- Kör degen i en degblandare (dela upp degen i två delar om den inte får plats) och kör i 5–6 minuter. Häll i saltet under de två sista minutrarna.
- Tärna slutligen upp det kalla smöret i små tärningar och blanda in ordentligt i degen.
- Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt den sedan vila ca 1 timme. Titta till den ett par gånger och ge den lite kärlek genom att vika den i ett tre slag och vända helt på degen. Du får en spänstigare och luftigare deg för var gång du viker. Vik gärna tre gånger på tre timmar.
- Om du inte har tid att göra “fyrslaget” eller inte har någon deglåda går det att låta degen jäsa i degbunken till nästan dubbel storlek på en sval plats över natten och sen baka ut degen till bullar. Dock behöver bullarna få en andra jäsning på plåten innan dem gräddas i ugnen.
- Dela upp degen i ca 80 g bitar och rulla till runda bullar.
- Rulla sedan ut bullarna med händerna til ca 30–35 cm långa längder (lite tjockare än ett finger).
- Snurra sedan in ändarna ut motsatt håll till mitten så du får den klassiska “Lussekatten”. Stoppa ner ett russin i mitten på var “snurra”.
- Lägg på bakplåtspapper på en plåt och täck med plastfilm och låt jäsa på en sval plats, exempelvis i källaren eller kylskåp i ca 12 timmar.
- Efter jäsningen så ta fram plåtarna i god tid innan gräddning då degen behöver temperera sig och få en andra jäsning. Degen skall kännas luftig innan den gräddas.
- Det kan variera i tid beroende på temperatur i rummet. Ibland kan det ta 3–5 timmar.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i 200 grader i mitten tills de blir gyllene gräddade. Lät sedan svalna på ett galler.
- Lussekatterna är godast första dagen, frys in resten.