Lunchbullar med bacon
Lunchbullar med bacon
12 ingredienser
Lunchbullar goda serverade varma med en grönsallad. Kalla passar de utmärkt på utflykten.
Ingredienser
Deg:
- 50 g jäst
- 6 dl vatten, ljummet
- 2 msk matolja
- 1-2 msk sirap
- 2 tsk salt
- 7 dl grahamsmjöl
- 7-8 dl vetemjöl
Baconfyllning:
- 200 g bacon, hackat
- 1 gul lök, stor, finhackad
- 1 paprika, stor, finhackad
- 0,5 tsk torkad timjan
- ca 2,5 dl ost, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Arbeta in övriga ingredienser, sist så mycket mjöl att degen lagom släpper bunken.
- Jäs degen övertäckt ca 40 min. Gör fyllningen under tiden, fräs bacon, lök och paprika i en panna. Krydda med timjan.
- Arbeta sedan degen en kort stund på bakbordet. Dela den i 3 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta ca 1 cm tjock. Sporra ut fyrkanter ca 8 x 8 cm.
- Lägg fyllning och riven ost på varje bit. Vik hörnen över och rulla runda bullar. Lägg dem med skarven ned på plåt med bakpapper. Låt dem jäsa 20-30 min.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
- Packa så många det går åt vid varje tillfälle i små plastpåsar. Tag fram dem ur frysen på morgonen, så är de lagom tinade till lunch. Uppvärmda är de förstås extra goda. När bullarna tinats bör de ätas samma dag.