Lunchbullar med bacon

Lunchbullar med bacon
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lunchbullar med bacon

12 ingredienser

Lunchbullar goda serverade varma med en grönsallad. Kalla passar de utmärkt på utflykten.

Ingredienser

portioner stycken

Deg:

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten, ljummet
  • 2 msk matolja
  • 1-2 msk sirap
  • 2 tsk salt
  • 7 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl

Baconfyllning:

  • 200 g bacon, hackat
  • 1 gul lök, stor, finhackad
  • 1 paprika, stor, finhackad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • ca 2,5 dl ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Arbeta in övriga ingredienser, sist så mycket mjöl att degen lagom släpper bunken.
  2. Jäs degen övertäckt ca 40 min. Gör fyllningen under tiden, fräs bacon, lök och paprika i en panna. Krydda med timjan.
  3. Arbeta sedan degen en kort stund på bakbordet. Dela den i 3 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta ca 1 cm tjock. Sporra ut fyrkanter ca 8 x 8 cm.
  4. Lägg fyllning och riven ost på varje bit. Vik hörnen över och rulla runda bullar. Lägg dem med skarven ned på plåt med bakpapper. Låt dem jäsa 20-30 min.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
  6. Packa så många det går åt vid varje tillfälle i små plastpåsar. Tag fram dem ur frysen på morgonen, så är de lagom tinade till lunch. Uppvärmda är de förstås extra goda. När bullarna tinats bör de ätas samma dag.