Lunchbullar goda serverade varma med en grönsallad. Kalla passar de utmärkt på utflykten.
Ingredienser
stycken
Deg:
50 g jäst
6 dl vatten, ljummet
2 msk matolja
1-2 msk sirap
2 tsk salt
7 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
Baconfyllning:
200 g bacon, hackat
1 gul lök, stor, finhackad
1 paprika, stor, finhackad
0,5 tsk torkad timjan
ca 2,5 dl ost, riven
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Arbeta in övriga ingredienser, sist så mycket mjöl att degen lagom släpper bunken.
Jäs degen övertäckt ca 40 min. Gör fyllningen under tiden, fräs bacon, lök och paprika i en panna. Krydda med timjan.
Arbeta sedan degen en kort stund på bakbordet. Dela den i 3 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta ca 1 cm tjock. Sporra ut fyrkanter ca 8 x 8 cm.
Lägg fyllning och riven ost på varje bit. Vik hörnen över och rulla runda bullar. Lägg dem med skarven ned på plåt med bakpapper. Låt dem jäsa 20-30 min.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Packa så många det går åt vid varje tillfälle i små plastpåsar. Tag fram dem ur frysen på morgonen, så är de lagom tinade till lunch. Uppvärmda är de förstås extra goda. När bullarna tinats bör de ätas samma dag.