• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Halstrad lax med krämig risoni

Halstrad lax med krämig risoni
Foto: Ingvar Eriksson
Louise Johansson profilbild
Louise Johansson profilbild

Halstrad lax med krämig risoni

14 steg att laga

21 ingredienser

45 min

Receptet på halstrad lax med krämig risoni är hämtat ur boken Taste by Louise.

Läs mer om boken

Taste by Louise


Ingredienser

4 portioner

lax

  • 700 g lax, hel bit utan skinn
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • salt

Salsa verde

  • 1,5 dl blandade örter, hackade
  • 0,25 citron, färskpressad saft och rivet skal
  • 0,5 röd chilifrukt, hackad
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • 1 klyfta vitlök, finhackad

Krämig risoni

  • 300 g risoni pasta
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk fiskfond
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,5 citron, färskpressad saft och rivet skal
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • 12 plommontomater, delade
  • 1 msk olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Salsa
    Mixa alla ingredienser till salsan i en minimixer eller med stavmixer.
  2. Ställ i kylskåpet.
  3. Risoni
    Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Blanda under tiden grädde, fiskfond och maizena i en kastrull och koka upp.
  5. Sjud i cirka 5 minuter tills såsen tjocknar.
  6. Smaksätt med citronsaft och -skal, salt och vitpeppar.
  7. Tillsätt gräddsåsen i risonin, lite i taget, till valfri konsistens.
  8. Lax
    Krydda laxen med sesamfrön, chili och salt.
  9. Hetta upp en stekpanna och halstra laxen i 3–4 minuter på varje sida.
  10. Skiva laxen i halvcentimetertjocka skivor strax före servering.
  11. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta plommontomaterna hastigt.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Uppläggning
    Lägg några skivor lax på en tallrik. Skeda upp risonin och garnera med några tomater.
  14. Servera med salsa verde.