Jordnötskakor med kolasås

Jordnötskakor
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Jordnötskakor med kolasås

10 ingredienser

Dubbla jordnötskakor med ducle de leche (kolasås) emellan, påmminer lite om whoopie pies. En dröm för dig som älskar jordnötssmör! Recept från boken Liten kaka.

Ingredienser

portioner stycken

Jordnötskakor

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,25 dl rörsocker
  • 1 ägg, rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk jordnötssmör

dulce de leche

  • 1 förp kondenserad mjölk

Gör så här

Dulce de leche, kolasås

  1. Ställ burken oöppnad i en stor kastrull. Täck burken med vatten och sätt på ett lock.
  2. Småkoka burken i cirka 3 timmar. Se till att burken är helt täckt med vatten.
  3. Häll av vattnet och låt burken svalna innan du öppnar den.

Kakor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker till en fluffig kräm med elvisp.
  3. Tillsätt ägget och vispa på låg hastighet.
  4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
  5. Avsluta med att röra ner jordnötssmöret.
  6. Fyll en spritspåse och spritsa eller lägg med en sked klickar som är cirka 5 centimeter i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för nära varandra, de flyter ut när de gräddas.
  7. Grädda kakorna cirka 10 minuter, ta ut dem innan de börjar få färg. Låt svalna.
  8. Sätt ihop kakorna två och två med dulce de leche emellan, botten mot botten.