Systrarna Eisenmans sticky toffee pudding

Systrarna Eisenmans sticky toffee pudding
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Systrarna Eisenmans sticky toffee pudding

90

11 steg att laga

15 ingredienser

Det här är Monica Eisenmans absoluta favoritrecept ur boken Vinterns söta.

Ingredienser

portioner10 portioner
  • 225 g dadlar
  • 2 dl vatten, kokande
  • 85 g smör, rumsvarmt (eller margarin)
  • 2 dl muscovadosocker (eller farinsocker)
  • 2 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Kolasås

  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla ugnssäkra portionsformar eller en muffinsplåt.
  2. Kärna ur och finhacka dadlarna och lägg dem i en skål. Häll över det kokande vattnet och låt stå i ca 30 minuter. Häll bort vattnet och mosa sedan dadlarna med en gaffel.
  3. Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget.
  4. Blanda i sirapen. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Varva ner mjölken och mjölblandningen.
  5. Rör försiktigt ihop smeten utan att överarbeta den. Tillsätt till sist dadlarna.
  6. Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Blanda alla ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter till en kolasås.
  8. Ta ut puddingarna ur ugnen och låt svalna i några minuter. Vänd sedan försiktigt upp puddingarna på assietter. Häll över kolasåsen.
  9. Om man vill ha ännu kladdigare konsistens kan man låta dem stå i några dagar. Stjälp upp puddingarna i en form. Häll över såsen.
  10. Täck försiktigt med lite folie. Se bara till att folien inte nuddar puddingarna och fastnar i kolasåsen. Puddingarna behöver inte stå kallt.
  11. Servera puddingarna varma eller kalla med kolasås och eventuellt en klick grädde.