Snabb lasagne med ricotta, tomat, basilika

Laga lätt i ugnen
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Snabb lasagne med ricotta, tomat, basilika

86

10 ingredienser

35 min

Färska lasagneplattor är en vardagsräddare i nöden. Ricotta är en italiensk färskost som ger lasagnen en härlig krämighet.

Servera lasagnen med en stor härlig sallad.

Ingredienser

portioner4
  • 1 förp färska lasagneplattor
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl lättmjölk
  • 100 g parmesanost, riven
  • 250 g ricotta
  • 8 tomater, finhackade
  • 0,5 kruka basilika, finhackad
  • 1 rödlök, strimlad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjöl.
  3. Tillsätt lite av mjölken och vispa tills du har en klumpfri sås.
  4. Rör då ned resten av mjölken och koka upp under omrörning.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner 2/3 av parmesanosten. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Blanda samman ricotta, tomat, basilika, rödlök och vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Täck botten av en gratängform med pastaplattor och bred ett tunt lager av ricottablandningen över.
  8. Täck med en pastaplatta och lite ostsås ovanpå det.
  9. Fortsätt varva ricottablandning, pastaplattor och ostsås tills formen är fylld.
  10. Avsluta med lite ostsås och det sista av parmesanosten.
  11. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.