Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki

8 röster
30 min
4
Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki
Foto: Lisa Lemke

Här har vi smaksatt blandfärsen med en rökig bbq-marinad. Det finns flera olika färdiga marinader och såser - smaka dig fram till den som du gillar bäst.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

Äppletzatziki:

  • 2 syrliga äpplen, urkärnade och grovt rivna
  • 0,5 citron, saft
  • 2 dl laktosfri matlagningsyoghurt (10%)
  • 2 knubbiga vitlöksklyftor, pressade
  • 0,5 grön chili, urkärnad och finhackad
  • havssalt och svartpeppar

Hamburgare:

  • 600 g blandfärs
  • 4 msk hickory bbq-marinad
  • 0,5 finhackad gul lök
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk rapsolja till pensling

Tillbehör:

  • 8 skivor bacon
  • 4 hamburgerbröd, ciabatta eller en god fralla
  • 0,5 ask salladsskott (eller annan sort)
  • 0,5 rödlök, skuren i ringar
  • 2 tomater, skurna i skivor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tzatziki: Lägg det rivna äpplet i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda med övriga ingredienser i tzatzikin och smaka av med havssalt och svartpeppar. Häll i lufttät behållare och ställ in i kylskåp tills servering.
  2. Hamburgare: Blanda färsen med lök, bbq-marinad (eller sås) samt salt och svartpeppar. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor. Blöt händerna och forma färsen till 4 platta hamburgare. Pensla hamburgarna med lite rapsolja och grilla eller stek dem i ca 4 minuter på varje sida. Låt gärna bröden grilla eller steka med den sista minuten så att de rostas lite.
  3. Knaperstek baconskivorna i en het stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg ihop hamburgarna med äppletzatziki, hamburgarna, sallad, tomat, rödlök och bacon.
4 september 2009

Laddar fler recept...