Limoncello polentakaka
Limoncello polentakaka
14 ingredienser
1 h
Syrlig citron i en härligt mjuk kaka kan bara bli succé! Toppa med den härliga sirapen och gästerna kommer inte kunna få nog. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 2.
Ingredienser
Tårta
- smör (till formen)
- 200 g sötmandel, mald
- 100 g polenta
- ca 1 tsk bakpulver
- 225 g strösocker
- 225 g smör, mjukat
- 3 ägg (stora)
- 6 msk limoncello
- 3 citroner, rivet skal (stora)
Sirap
- 2 citroner, saften
- 3 msk strösocker
- 3 msk limoncello
Servering
- crème fraîche
- florsocker
Gör så här
- Värm ugnen till 180 grader.
- Smörj en springform som är på 20 cm i diameter. Klä sedan botten och sidorna med bakplåtspapper.
- Blanda mald mandel, polenta och bakpulver i en skål.
- Vispa socker och smör i en stor skål tills blandningen är ljus och blek. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
- Häll blandningen i skålen med de torra ingredienser och tillsätt limoncello och två tredjedelar av citronskalet. Blanda med en elektrisk mixer tills det är slätt.
- Häll smeten i den förberedda formen och placera den i mitten av ugnen för att grädda i cirka 40 minuter, eller tills en provsticka kommer ut ren.
- Ta ut kakan ur ugnen och formen och låt svalna på galler.
Sirap
- Medan kakan är i ugnen kan du förbereda sirapen.
- Mät upp alla ingredienser i en liten kastrull på medelhög värme och låt sjuda tills sockret har lösts upp.
Servering
- Stick hål över hela kakan med ett träspett medan den svalnar. Häll sirapen över kakan (lite i taget) tills kakan har sugit upp allt.
- När kakan svalnat så garnera den med resterande citronskal, pudra över florsocker och servera lite crème fraîche till.