Limoncello polentakaka

Limoncello polentakaka
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Limoncello polentakaka

14 ingredienser

1 h

Syrlig citron i en härligt mjuk kaka kan bara bli succé! Toppa med den härliga sirapen och gästerna kommer inte kunna få nog. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 2.

Ingredienser

portioner

Tårta

  • smör (till formen)
  • 200 g sötmandel, mald
  • 100 g polenta
  • ca 1 tsk bakpulver
  • 225 g strösocker
  • 225 g smör, mjukat
  • 3 ägg (stora)
  • 6 msk limoncello
  • 3 citroner, rivet skal (stora)

Sirap

  • 2 citroner, saften
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk limoncello

Servering

  • crème fraîche
  • florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Smörj en springform som är på 20 cm i diameter. Klä sedan botten och sidorna med bakplåtspapper.
  3. Blanda mald mandel, polenta och bakpulver i en skål.
  4. Vispa socker och smör i en stor skål tills blandningen är ljus och blek. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
  5. Häll blandningen i skålen med de torra ingredienser och tillsätt limoncello och två tredjedelar av citronskalet. Blanda med en elektrisk mixer tills det är slätt.
  6. Häll smeten i den förberedda formen och placera den i mitten av ugnen för att grädda i cirka 40 minuter, eller tills en provsticka kommer ut ren.
  7. Ta ut kakan ur ugnen och formen och låt svalna på galler.
  8. Sirap
    Medan kakan är i ugnen kan du förbereda sirapen.
  9. Mät upp alla ingredienser i en liten kastrull på medelhög värme och låt sjuda tills sockret har lösts upp.
  10. Servering
    Stick hål över hela kakan med ett träspett medan den svalnar. Häll sirapen över kakan (lite i taget) tills kakan har sugit upp allt.
  11. När kakan svalnat så garnera den med resterande citronskal, pudra över florsocker och servera lite crème fraîche till.