• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Libanesiska köttbullar med russin och couscous

32 röster
40 m
4
Libanesiska köttbullar med russin och couscous

Saftiga köttbullar smaksatta med 7 kryddor, en kryddblandning som är ett måste i det libanesiska köket. Bjud med couscous toppad med karmelliserad lök, pistage och russin.

Kryddblandningen sju kryddor finns att köpa färdig men går att lätt att göra själv. Blanda 1 tsk kardemumma, 2 tsk vitpeppar, 8 tsk svartpeppar, 2 tsk kanel, 1 tsk muskot, 2 tsk ingefära och 4 tsk kryddnejlika. Förvara i burk.


Så väljer du rätt kött i köttdisken
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Köttbullar

  • 1 gul lök (liten)
  • 1 dl persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk sju kryddor
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 600 g nötfärs
  • salt
  • peppar
  • matolja, till stekning

Couscous

  • vatten (se mängd på förpackning)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl couscous

Garnering på couscous

  • 0,5 gul lök
  • ca 1 dl russin
  • 0,5 dl pistagenötter, grovhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 0,5 dl mynta, finhackad
  • olja, till stekning

Servering

  • 2 dl turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Köttbullar
    Finhacka löken och persiljan. Blanda färsen ordentligt med alla kryddor, lök och persilja. Krydda med salt och peppar.
  2. Forma köttbullar av smeten. Stek dem på medelvärme i matolja.
  3. Couscous
    Koka upp vatten, smula ner en buljongtärning och vispa runt.
  4. Häll vattnet över couscousen i en skål eller kastrull. Lägg på ett lock och låt stå (se tid på förpackningen). Fluffa till couscousen med en gaffel.
  5. Garnering på couscous
    Stek löken tills den blir karamelliserad i olja i en panna. Vänd i russin och pistage. Stek lite till.
  6. Lägg upp couscousen på ett fat, garnera med den stekta lökblandningen, persilja och mynta.
  7. Servering
    Servera couscousen med köttbullar och en klick turkisk yoghurt.
  8. Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från örter för en mer hållbar matlagning, och njut av dina köttbullar med couscous. /Köket-redaktionen
8 februari 2020