Len chokladkräm med korallflarn

chokladkram med korallflarn
Foto: Frida Wismar
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Len chokladkräm med korallflarn

16 ingredienser

30 min + tid i kyl

"Jag tycker väldigt mycket om att gå på loppisar och auktioner. Att sedan få servera på eller i det jag fyndat är dubbel lycka. Dessa snaps- och avecglas har jag köpt för fem kronor styck och jag tycker det är så fint att blanda olika sorter. Och som en av mina bästa vänner, Hanna, säger: ”Är de små får man ta två!”" /Hilda

Ingredienser

portioner små portioner

Chokladkräm

  • 1 gelatinblad
  • 150 g mörk choklad
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl rörsocker
  • 1,5 dl mjölk, 3 %
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 krm salt

Korallflarn

  • 2,75 msk vetemjöl
  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl neutral rapsolja
  • 0,5 krm salt
  • gelfärg, valfri färg

Romgrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker, gärna ekologiskt
  • 1-2 msk rom

Dekoration

  • blandad frukt, i säsong
  • blandade bär, i säsong

Gör så här

Chokladkräm

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  3. Vispa äggulor och råsocker luftigt och vitt. Använd gärna en elvisp.
  4. Koka upp mjölk och vispgrädde i en kastrull. Häll gräddmjölken i en tunn stråle i äggsmeten under konstant vispning. Tillsätt saltet och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat.
  5. Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i krämen. Häll krämen över chokladen och rör om tills allt blandats.
  6. Fördela krämen i glas och låt stå i kylen i minst 8 timmar.

Korallflarn

  1. Mät upp alla ingredienser i en skål och rör om till en slät och lös smet.
  2. Hetta upp en stekpanna på medel- hög värme. Häll cirka 1⁄2 dl smet i den torra pannan. Stek flarnet på en sida. Flarnet är klart när det slutat bubbla.
  3. Ta upp flarnet och lägg det på ett hushållspapper för att torka. Torka ur stekpannan mellan varven. Bryt flarnen när de har svalnat.

Romgrädde

  1. Vispa grädde och florsocker luftigt i en skål. Smaksätt med rom.
  2. Dekorera krämen med frukt och bär, korallflarn och romgrädde.