Banoffee pie
Banoffee pie
9 ingredienser
ca 3 h 30 m
Banan, kolasås, brända mandlar och fluffig vispgrädde i Leilas sagolika paj!
Ingredienser
Kexbotten
- 400 g digestivekex
- 175 g smör
Fyllning
- 800 g kondenserad mjölk sötad [2 burkar]
- 3 bananer
- 4 dl vispgrädde
brända mandlar
- 125 g sötmandel
- 1,5 dl florsocker
- 0,5 dl florsocker, till separering
- 50 g mörk choklad, till garnering
Gör så här
Kexbotten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
- Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
- Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning
- Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten).
- Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
- Ta upp burkarna och låt dem svalna.
- Under tiden som mjölken kokar till kola kan du göra de brända mandlarna.
Brända mandlar
- Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
- Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
- Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
- Hacka mandeln grovt.
- Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
- Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
- Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.