• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Madeleines

Madeleines
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Madeleines

8 steg att laga

7 ingredienser

Madeleines är små franska kakor. De är mjuka och påminner om vår sockerkaka i smak och konsistens.

Receptet ger 12 kakor.

Kakorna brukar serveras till Afternoon tea och är riktigt klassiska bakverk. Man behöver formen som skapar det rätta snäckformade på kakorna.

Ingredienser

  • 75 g smör, mjukt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skal
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal krämigt i en bunke.
  3. Rör ner äggen.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
  5. Smörj och bröa Madeleineformen.
  6. Fördela smeten i formen.
  7. Ställ formen i mitten av ugnen på ett ugnsgaller.
  8. Grädda till gyllene kakor, i cirka 10 minuter.