Limedaim
Limedaim
6 ingredienser
Knäckigt chokladgodis med smak av lime. Du behöver en sockertermometer för att få godiset perfekt.
Man tempererar chokladen för att den inte ska kunna smälta i rumstemperatur. På så vis kan man låta chokladgodiset stå framme i en skål och ta av godiset utan att chokladen smälter av värmen från fingrarna. /Leila
Se fler recept från
Ingredienser
- 4 dl strösocker
- 4 dl sirap
- 4 dl grädde
- 2 msk smör
- 2 limefrukter, rivet skal
- 400 g mörk choklad
Gör så här
- Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader och tills massan stelnat. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen.
- Tillsätt smör och finrivet limeskal.
- Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
- Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
- Bred ut den över kolaknäcken med hjälp av en palett.
- Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt. Förvara i rumstemperatur.