• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

American apple pie

American apple pie
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

American apple pie

18 steg att laga

15 ingredienser

1h 35 min

Leilas american apple pie, äppelpaj med lock och äppelfyllning smaksatt med ingefära och kanel.

Denna paj räcker till ca 8 portioner

Ingredienser

pajdeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 0,5 msk vatten

Pensling

  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk rörsocker

Fyllning

  • 12 äpplen granny smith
  • 1 citron, saften
  • 50 g smör
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
  2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
  3. Plasta och låt din pajdeg vila i kylen, minst 30 minuter.
  4. Fyllning
    Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
  5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
  6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
  7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
  8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
  9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
  10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
  11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
  12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
  13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
  14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
  15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
  16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
  17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
  18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.