Somrig bärbakelse med hasselnötsbotten
Somrig bärbakelse med hasselnötsbotten
11 ingredienser
För att få din bärbakelse så där konditori-glansig penslar du dem med aprikosmarmelad. /Leila Lindholm
Ingredienser
- 250 g smör, mjukt
- 250 g mandelmassa
- 250 g hasselnötter
- 5 ägg
- 1 dl vetemjöl
Till formarna
- smör
- mandelspån
- 5 dl vispgrädde
- 1 l blandade bär (jordgubbar, vinbär, hallon, blåbär)
Pensling av bären
- 1 dl aprikosmarmelad
- 1 msk vatten
Gör så här
Botten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör smör och mandelmassa krämigt.
- Mixa eller mal hasselnötterna och blanda dem i smör och mandelsmeten.
- Rör ner 1 ägg i taget.
- Rör sist ner mjölet.
- Smörj formarna (cirka 8 cm i diameter) med smält smör och bröa med grovt krossat mandelspån.
- Fördela smeten i formarna.
- Grädda dem gyllene i ugnen i cirka 15 minuter.
- Låt dem svalna helt.
- Vänd gärna tarteletterna upp och ner om de ser snyggare ut åt det hållet.
Bär och grädde
- Vispa grädde fast och fluffig och fyll en spritspåse.
- Spritsa ett ”getingbo” av grädde i mitten av varje bakelse.
- Sätt fast bären i grädden. Börja med en krans halverade jordgubbar i en ring närmast botten.
- Fyll på med blandade bär tills grädden är helt gömd.
- Toppa med bigarråer.
Pensling av bären
- Värm marmeladen med vattnet.
- Sila bort eventuella skal.
- Pensla bären med den varma glacen, så att bären blir blanka.