Mandel- och äppelkrans

Mandel- och äppelkrans
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Mandel- och äppelkrans

8 ingredienser

1h 40 min

Använd min lyxiga vetedeg med kardemumma till det här receptet. Det blir en saftig krans med rivna äpplen.

Här hittar du receptet på

Leilas lyxiga vetedeg

Ingredienser

  • 1 sats lyxig vetedeg (se faktaruta)
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 200 g mandelmassa
  • 2 röda ekologiska äpplen
  • 50 g mandelspån (eller mandelflis)
  • 1 ägg, till pensling (ekologiskt)

Gör så här

  1. Ta bort kärnhusen från äpplena. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning. Riv till sist i äpplena.
  2. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30x20 centimeter, cirka 0.5 centimeter tjock.
  3. Bred på fyllningen på plattorna. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle.
  4. Lägg rullen i en smörad kakform, 24 centimeter i diameter med löstagbar botten.
  5. Klipp sneda snitt i rullen (cirka 0.5 centimeter djupa) med 1 centimeter mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll.
  6. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  7. Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
  8. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis.
  9. Grädda kransarna i cirka 20 minuter.