• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Belgiska våfflor

Belgiska våfflor
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Belgiska våfflor

7 steg att laga

10 ingredienser

ca 45 m

Belgiska våfflor passar perfekt när du ska laga brunch! Servera gärna belgiska våfflor tillsammans med bär, florsocker, grädde eller lite mjuk vaniljglass. /Leila Lindholm

De här underbara våfflorna kommer ursprungligen från Bryssel där de säljs av gatuförsäljare. Där serveras de oftast pudrade med florsocker och ibland med chokladsås och vispad grädde. Belgiska våfflor är stora, tjocka och rektangulära och gräddas i ett belgiskt våffeljärn.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 125 g smör
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2 dl vatten
  • 12 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6,75 dl vetemjöl
  • smör, smält till gräddning

Gör så här

  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  6. Värm våffeljärnet.
  7. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter.