Amerikanska kanelbullar - Sticky Buns
Amerikanska kanelbullar - Sticky Buns
23 ingredienser
De här bullarna är helt vansinnigt goda. Jag älskar den fräscha limesmaken i glasyren. När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn så höj temperaturen med runt 20- 25 grader så blir det bra. /Leila
Leilas tips!
Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och saftigare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.
Ingredienser
- 1 msk kardemummakärnor
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 150 g smör, mjukt
- 1 ägg (ekologiskt)
- 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
- 50 g pekannötter
- 50 g valnötter
- 250 g smör, mjukt
- 1,5 dl farinsocker
- 1 msk malen kanel
- 1,5 dl russin
- smör, till formen
- ägg, till pensling
- pekannötter
- rörsocker
Cream cheese glaze:
- 200 g färskost
- 3 msk ljus sirap
- 1,5 dl florsocker
- skal av 2 lime och saft av 1 lime
Gör så här
- Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken och grädden tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med vätskan, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
- Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den tunt och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.
- Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm breda skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
- Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.
- Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.
Cream cheese glaze
- Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.
- Smaksätt med rivet limeskal och saft.
- Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.
- Ringla ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något.
- Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.