Leilas rabarberbullar

koket.se
Leilas rabarberbullar
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas rabarberbullar

17 ingredienser

De här goda bullarna gör jag som ett brytbröd, alltså låter dem jäsa ihop på en plåt så att man sedan bryter loss dem från varandra. I min hemstad har vi varje år en rabarberfestival och då bakas alltid dessa godsaker. /Leila

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

Vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, mjukt
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 11-12 dl vetemjöl special

rabarberkompott

  • 1 l rabarber, skivade
  • 3 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saft av
  • 2 msk vatten

Smörfyllning

  • 300 g smör, mjukt
  • 1 dl rörsocker
  • ägg, till pensling
  • pärlsocker, till garnering

Gör så här

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  5. Under tiden: Koka rabarber, strösocker, vaniljstång och citronsaft och 2 msk vatten till en kompott. Inget mer vatten behöver tillsättas eftersom rabarber innehåller så mycket vatten i sig.
  6. Koka den tills nästan all vätska kokat bort (det tar cirka 30 minuter) och låt svalna.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) ganska tunt (cirka 1 cm).
  9. Mosa samman det mjuka smöret med råsockret och bred detta på degen.
  10. Bred ut kompotten ovanpå smöret.
  11. Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
  12. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast cirka 2 cm mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd.
  13. Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  15. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  16. Låt dem svalna och bryt sedan loss dem från varandra.