Leilas chokladcheesecake

Chokladcheesecake - Leilas recept
Foto: tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas chokladcheesecake

233

14 steg att laga

10 ingredienser

Leilas recept på chocolate swirl cheesecake gjord på digestivebotten, färskost och kesella med fint mönster av mörk choklad. Ger 7-10 bitar cheesecake.

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike


Ingredienser

portioner7 - 10 portioner

Cheesecakebotten

  • 400 g digestivekex
  • 200 g smör

Fyllning

  • 600 g färskost
  • 2,5 dl kvarg 10 %
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg (ekologiska)
  • 1 dl vispgrädde

Chocolate swirl

  • 150 g mörk choklad 60 % (av bra kvalitet)
  • 3 msk espresso

Gör så här

  1. Leilas chokladcheesecake
    Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn).
  2. Krossa digestivekex fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  3. Smält smör och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 140 grader.
  7. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  8. Blanda i strösocker och vaniljsocker.
  9. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
  10. Bryt mörk choklad i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffe.
  11. Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varma chokladen i den ena smeten.
  12. Varva smeterna om varandra över kexbotten. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
  13. Grädda din chokladcheesecake i cirka 1,5 timme tills den stannat helt.
  14. Låt svalna och servera chokladcheesecaken ljummen eller kylskåpskall.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer