Frasiga aprikosflarn med mandel

koket.se
Frasiga aprikosflarn med mandel
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Frasiga aprikosflarn med mandel

8 ingredienser

Leilas recept på aprikos- och nektarinflarn med mandel. Enkel paj på färdig smördeg!

Smördeg finns även som frysta plattor vilket går precis lika bra att använda. Smördegen mår alltid bra av att få ligga ute och svälla i en stund innan man bakar med den. Jag brukar skära ut dessa bottnar, lägga dem på plåten och låta dem stå framme i cirka 5 timmar i rumstemperatur innan jag lägger på fyllningen. Då reser sig smördegen bättre i ugnen. /Leila

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Frasiga aprikosflarn med mandel

  • 250 g smördeg, på rulle
  • 150 g sötmandel
  • 2 bittermandel, malda
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 8 aprikoser
  • 4 nektariner, mogna

Gör så här

Frasiga aprikosflarn med mandel

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Rulla ut smördegen och skär ut cirklar i cirka 12 cm i diameter med hjälp av en upp-och-nedvänd skål och lägg dem på bakplåtspapper.
  3. Lägg en mindre skål ovanpå varje rundel och rista en cirkel cirka 2 cm innanför kanten. Obs: skär inte helt igenom degen.
  4. Smält smöret.
  5. Mal mandeln genom en kvarn eller mixa till ett fint pulver i en hushållsmixer.
  6. Rör samman med det mjuka smöret, strösocker och ägg.
  7. Smaksätt med riven bittermandel.
  8. Bred ut mandelkrämen i den inre cirkeln och fördela klyftade aprikoser och nektariner inuti.