Saltbakad lax med yoghurtsås

Saltbakad lax med yoghurtsås
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Saltbakad lax med yoghurtsås

12 ingredienser

30 min

Laxen får fin sälta och konsistens av saltet. Servera med en fräsch yoghurtsås, kokt potatis och grönsallad.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida med skinn [ca 1 kg]
  • 1 kg grovt salt

yoghurtsås

  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 5 sardellfiléer
  • 3 msk kapris
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk citron, skalet, rivet

Till servering

  • citron, skivor
  • potatis, kokt
  • grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Strö ut saltet på en bakplåtpappersklädd plåt. Lägg laxen ovanpå saltet med skinnsidan nedåt.
  3. Stek i ugnen i cirka 25 minuter.

Yoghurtsås

  1. Blanda yoghurt och majonnäs.
  2. Tillsätt rivna vitlöksklyftor, hackade sardeller, kapris, persilja och citronskal. Rör ihop till en sås.
  3. Dekorera laxen med citronskivor innan servering.