Saltbakad lax med yoghurtsås

123 röster
30 min
4
Saltbakad lax med yoghurtsås
Foto: Ulrika Ekblom

Laxen får fin sälta och konsistens av saltet. Servera med en fräsch yoghurtsås, kokt potatis och grönsallad.

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 laxsida med skinn [ca 1 kg]
  • 1 kg grovt salt

yoghurtsås

  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 5 sardellfiléer
  • 3 msk kapris
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk citron, skalet, rivet

Till servering

  • citron, skivor
  • potatis, kokt
  • grönsallad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Strö ut saltet på en bakplåtpappersklädd plåt. Lägg laxen ovanpå saltet med skinnsidan nedåt.
  3. Stek i ugnen i cirka 25 minuter.
  4. Yoghurtsås
    Blanda yoghurt och majonnäs.
  5. Tillsätt rivna vitlöksklyftor, hackade sardeller, kapris, persilja och citronskal. Rör ihop till en sås.
  6. Dekorera laxen med citronskivor innan servering.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...