Saltbakad lax med yoghurtsås

Saltbakad lax med yoghurtsås
Foto: Ulrika Ekblom
Le parfait
Le parfait

Saltbakad lax med yoghurtsås

132

6 steg att laga

12 ingredienser

30 min

Laxen får fin sälta och konsistens av saltet. Servera med en fräsch yoghurtsås, kokt potatis och grönsallad.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 laxsida med skinn [ca 1 kg]
  • 1 kg grovt salt

yoghurtsås

  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 5 sardellfiléer
  • 3 msk kapris
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk citron, skalet, rivet

Till servering

  • citron, skivor
  • potatis, kokt
  • grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Strö ut saltet på en bakplåtpappersklädd plåt. Lägg laxen ovanpå saltet med skinnsidan nedåt.
  3. Stek i ugnen i cirka 25 minuter.
  4. Yoghurtsås
    Blanda yoghurt och majonnäs.
  5. Tillsätt rivna vitlöksklyftor, hackade sardeller, kapris, persilja och citronskal. Rör ihop till en sås.
  6. Dekorera laxen med citronskivor innan servering.
TIPS!
läs mer
Smördegsvåfflor fyllda med färskost och blåbär- och hallonsylt

God & enkel mat till sportlovet

Sportlovsrecept

Läs mer