Omelett med svampstuvning

Omelett med svampstuvning
Foto: Pepe Nilsson

Omelett med svampstuvning

Av: Sten Sture Skaldeman

Från: LCHF-kokboken

13 ingredienser

Jag är en ivrig svampplockare och kan äta svamp året om. Svamp är ett utmärkt tillbehör till all animalisk mat. I gräddstuvad form passar den fint i en omelett. Här är ett gammalt recept där äggskalen används som mått. Recept på omelett med svampstuvning är hämtat ur boken LCHF - kokboken.

Rätten innehåller 600 kcal och ca 6 g kolhydrater. Fettkvoten är ca 3.

Läs mer om boken

LCHF - kokboken

Ingredienser

portioner

omelett

  • 3 ägg
  • 3 äggskalshalvor grädde
  • 1 äggskalshalva majonnäs
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • svartpeppar

Svampfyllning

  • 1 l svamp
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, krossad (frivilligt)
  • smör, att steka i
  • grädde (eller crème fraiche)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Vispa ihop omelettsmeten och låt stå.
  2. Börja sedan med att ånga av svampen på låg värme i en kastrull.
  3. När vätskan ångat bort steker du svamp och finhackad lök i smör.
  4. Krydda och smaka av.
  5. Häll på grädde eller crème fraiche så att det täcker och låt det koka samman till en stuvning.
  6. Nu är det dags att steka omeletten.
  7. När du fått den som du vill lägger du stuvningen på ena halvan och viker över den andra.
  8. Jag brukar göra vikningen i samband med att jag låter omeletten glida ner på en tallrik.
  9. Efter lite övning går det bra.
  10. Helst ska skarven på den fyllda omeletten ligga på undersidan, men det tycker jag är överkurs.