Lasagne med hemgjord ostsås
Lasagne med hemgjord ostsås
25 ingredienser
3 h
Lasagne är en enkel rätt att lära sig laga och det blir snabbt en favoriträtt för många. I den här versionen används bräserat nötskinn som försiktigt kokat tills det är mört. Det gör hela skillnaden för ragun, som sedan läggs i lager mellan pastan och ostsåsen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 1.
Ingredienser
- 2 kg nötkött, skuren i bitar
- 3 msk vetemjöl (kryddat)
- 4-5 msk olivolja
- 1 lök, finhackad (stor)
- 250 g champinjoner, finhackad
- 3 klyftor vitlök, rivna
- 2 msk tomatpuré
- 450 ml rött vin
- 200 ml nötbuljong, färsk
- 400 g hela konserverade tomater, hackade
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 1 lagerblad
- 5 kvistar färsk oregano
- salt
- peppar
Ostsås
- 75 g smör
- 75 g vetemjöl
- 800 ml standardmjölk
- 1 tsk dijonsenap
- 150 g cheddarost, riven
- 100 g parmesanost, riven
- salt
- peppar
Montering
- 12 ark färska lasagneplattor
Servering
- sallad (till servering)
Gör så här
- Lägg nötköttet i det kryddade mjölet.
- Hetta upp ett rejält lager olja i en gryta och stek nötköttet, eventuellt i omgångar, tills det fått färg på alla sidor. Lägg sedan upp på en tallrik.
- Tillsätt löken och svampen i grytan med lite mer olja och fräs i 10 minuter tills det är gyllene.
- Tillsätt sedan vitlök och tomatpuré. Häll i vinet och låt det bubbla i 2–3 minuter.
- Tillsätt nötbuljong, konserverade tomater och rödvinsvinäger och lägg tillbaka köttet i pannan. Smaka av med salt och peppar och låt koka upp och bubbla i 2–3 minuter.
- Lägg i örterna. Låt sjuda och koka försiktigt, delvis täckt, i 2,5–3 timmar. Köttet ska bli riktigt mört och falla isär när du trycker på det med en sked.
Ostsås
- Gör under tiden ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det koka i en minut eller två.
- Tillsätt sedan mjölken gradvis tills du har en slät och tjock sås.
- Krydda väl och tillsätt senap samt det mesta av osten (spara lite att strö över).
Montering
- När nötköttet är mört så ta bort lagerbladet och strimla köttet i såsen. Om såsen ser lite saftig ut kan du reducera den tills den precis täcker köttet.
- Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
- Häll en tredjedel av köttet i en stor ugnssäker form. Toppa med fyra lasagneplattor och skeda över en tredjedel av ostsåsen. Upprepa lagren två gånger till och avsluta med ostsås.
- Strö över resten av osten och grädda i 30–35 minuter tills den bubblar och är gyllene. Servera med en grönsallad.