• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Lappskojs, Edward Bloms recept

Lappskojs
Foto: Edward Blom
Edward Blom
Edward Blom

Lappskojs, Edward Bloms recept

7 steg att laga

12 ingredienser

20 min

"Denna klassiska skolmatsrätt blir faktiskt väldigt god även gjord på burkkött, bara man gör den av äkta potatis och mycket smör."

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kg potatis
  • 100 g smör
  • 0,5 dl grädde
  • 1 burk konserverat kött (tex salta biten, skinka, corned beef, picknickbog, spam)
  • salt
  • svartpeppar
  • malen kryddpeppar
  • muskot
  • worcestersås
  • japansk soja
  • inlagda rödbetor
  • saltgurka

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen tills riktigt mjuk. Häll av spadet, men spara det.
  2. Klicka i smöret och mosa potatisen till en mos med en stomp.
  3. Om du har tillgång till grädde, tillsätt ca 1/2 dl - varje gourmetpreppare bör ha gräddpulver i förrådet. Annars får det bli mjölkpulver.
  4. Öppna en burk konserverat kött, hacka den grovt och rör ned i potatismosen.
  5. Rör runt under svag värme till en jämn massa. Späd med potatisvatten om den är för tjock.
  6. Krydda med salt, peppar, ev. kryddpeppar, ev. lite muskot, några stänk worcestersås, ev. några stänk japansk soja.
  7. Servera med inlagda rödbetor och inlagd osockrad gurka.