Lägg, högrev och flankstek - vad är vad på kossan?

Lägg, högrev och flankstek. Vilken del av kossan är flankstek och ska den ner i grytan eller läggas på grillen? Det är inte alltid lätt att veta vad man ska välja i köttdisken, men de här tre godbitarna vill du veta mer om!

Lägg

Lägg är kossans ben. Både bak- och framben används men det är oftast framlägg du hittar i köttdisken. Tänk på engelskan ”leg” så blir det enkelt att komma ihåg vilken del av kossan som är lägg.

Lägg är väldigt smakrikt och passar sig bäst som bräserat eller i mustiga grytor. För att köttet ska bli riktigt mört och gott bör du räkna med en koktid på minst tre timmar. Koka köttet tillsamman med kraftiga smaker från exempelvis vin, öl eller tomatsås. Kanske har du smakat den Italienska rätten Osso bucco? Osso bucco är en klassisk rätt med kalvlägg, vitt vin, tomat, grönsaker och en gremolata på citronskal, persilja och vitlök.

Märgen är en riktig delikatess så låt den kokas med i grytan för en extra mustig smak!

Högrev

Högrevet är en stor muskel närmast oxens nacke, precis framför entrecôten. Precis som nötlägg är högrev en mycket smakrik köttbit som gör sig utmärkt i mustiga grytor och långkok. Högrev finns även som kalvhögrev, vilket är en fin grytdetalj i klassiska grytor som tillexempel dillkött.

Högrev hamnar ofta skymundan entrecôten, men en tjock skiva väl mörad högrevsbit smakar lika bra på grillen som en entrecôte. Fast till en betydligt billigare peng! Låt fettet sitta kvar, där sitter all smak, och ta hellre bort det efteråt.

Flankstek

Flankstek är en del från oxens magmuskler och en riktig höjdare! Köttet är både mört och smakrikt så det är inte konstigt att flanksteken på senare år har blivit en stor trend bland kockar och foodies.

Tack vare sin platta form är flankstek det perfekta alternativet på grillen. En god marinad eller glaze till köttet och du behöver inte mycket mer på middagsbordet. När vädret inte tillåter grillmiddag fungerar köttet lika att bräsera, ugnssteka eller steka i panna. Mångsidigt och fantastiskt gott!