Labneh färskostbollar

labneh
Foto: Ulrika Ekblom
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Labneh färskostbollar

8 ingredienser

10 min + 3 dygn i kylskåp

Vackra och ljuvligt goda färskostbollar rullade i olika smak­sättningar. Använd dina favoriter bland kryddor, nötter och örter. Smaksättningarna kan varieras i det oändliga! Bollarna är ett fantastiskt gott tillbehör till grillat, och ett vackert inslag på buffén eller vid brunchen. /Zeina

Receptet är från boken Zeinas Kitchen - Mat från Mellanöstern, Bonnier Fakta.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
stycken
  • 700 g turkisk yoghurt
  • 1 tsk salt
  • olivolja

Förslag på smaksättning

  • blandade nötter, finhackade (t ex val- eller pistaschnötter)
  • torkade örter (t ex timjan, mynta, persilja, oregano)
  • färska örter, finhackade (t ex persilja, mynta, dill, gräslök)
  • kryddor (t ex paprikapulver, salladskrydda, svartpeppar, vitlökspulver, chiliflakes, zaatar)
  • sesamfrön (eller kumminfrön)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt en sil över en bunke och täck silens insida med en ren kökshandduk. Blanda yoghurt och salt och häll sedan ner i silen.
  2. Låt yoghur­ten rinna av i kylen i 3 dagar. Byt handduk varje dag, och skrapa då av yoghurten. Kasta med jämna mellanrum vätskan som rinner av från yoghurten. Efter 3 dagar är yoghurten ganska fast och har blivit till labneh.
  3. Rulla labnehn till små bollar och lägg dem på en ren kökshandduk. Låt bollarna torka på duken i kylen tills de slutar vätska sig, cirka 1–2 timmar.
  4. Rulla bollarna i valfri smaksättning, ringla lite olivolja på toppen och servera dem med ett gott bröd.