Laarb - thaisallad med fläskfärs och örter

12 röster
30 min
4
Laarb - thaisallad med fläskfärs och örter
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g fläskfärs
  • 2 msk jasminris (okokt)
  • 2 msk vatten
  • 4 msk fisksås
  • 2 tsk rörsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 limeblad, finstrimlade (eller smulade torkade)
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 klyfta vitlök, finhackad
  • 2-3 dl färska örter, plockade (t ex mynta, thaibasilika och koriander)
  • 10 cm gurka, skalad och grovt tärnad
  • 2 limesaft

Gör så här

  1. Rosta okokt jasminris i en het torr panna. När det fått fin mörk färg, mortla riset till ett pulver.
  2. Värm en stekpanna på medelvärme. Lägg ner färs och vatten. Stek och finfördela färsen utan att den får färg tills den är genomstekt.
  3. Blanda med fisksås, socker, chilipulver, limeblad och rispulver. Blanda runt ordentligt så att såsen blandas och binds ihop av rispulvret.
  4. Vänd ner schalottenlök, vitlök, örter och gurkbitar. Pressa över limejuice. Smaka av sälta och syra.
18 maj 2019