Laarb - thaisallad med fläskfärs och örter

koket.se
Laarb - thaisallad med fläskfärs och örter
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Laarb - thaisallad med fläskfärs och örter

12 ingredienser

30 min

Aromatisk thaisallad gjord på av massor av härliga örter, fläskfärs och kryddor som limeblad, chili och fisksås. Bjud som den är eller tillsammans med kokt jasminris. 

Tips! Fläskfärsen går fint att byta mot valfri annan färs eller smulad tofu.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläskfärs
  • 2 msk jasminris (okokt)
  • 2 msk vatten
  • 4 msk fisksås
  • 2 tsk rörsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 limeblad, finstrimlade (eller smulade torkade)
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 2-3 dl färska örter, plockade (t ex mynta, thaibasilika och koriander)
  • 10 cm gurka, skalad och grovt tärnad
  • 2 limesaft

Gör så här

  1. Rosta okokt jasminris i en het torr panna. När det fått fin mörk färg, mortla riset till ett pulver.
  2. Värm en stekpanna på medelvärme. Lägg ner färs och vatten. Stek och finfördela färsen utan att den får färg tills den är genomstekt.
  3. Blanda med fisksås, socker, chilipulver, limeblad och rispulver. Blanda runt ordentligt så att såsen blandas och binds ihop av rispulvret.
  4. Vänd ner schalottenlök, vitlök, örter och gurkbitar. Pressa över limejuice. Smaka av sälta och syra.