Kyckling piri piri

POPULÄRT
Kyckling piri piri
Foto: TV4
Sebastian Jogér
Sebastian Jogér

Kyckling piri piri

Av: Sebastian Jogér

Från: Efter stängning

17 ingredienser

1 h

Ört- och vitlöksstekt kyckling serveras i Sebastians vinnande rätt på en krämig sås på tomat och chilifrukten piri tillsammans med frasigt friterade potatiskulor.

Ingredienser

portioner
  • 2 kycklingfiléer, med skinn
  • 250 g körsbärstomater
  • 70 g tomatpuré
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 25 g smör
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 piri piri
  • 4 sardellfiléer
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 16 blad färsk dragon
  • 2 fasta potatisar
  • frityrolja, till till fritering
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt på en liten kastrull med vatten på hög värme. Börja med att snitta ett kors på undersidan av körsbärstomaterna. Förbered en skål ett isbad. När vattnet kokar i den lilla kastrullen, lägg i tomaterna och blanchera dem ca 1 minut till skinnet har blivit skållat.
  2. Ta upp tomaterna och stoppa kokningsprocessen snabbt genom att lägga dem i isbadet tills de har svalnat ordentligt.
  3. Ta sedan upp varje tomat och dra försiktigt bord skinnet.
  4. Finhacka fyra av vitlöksklyftorna samt piri piri. Stek vitlöken tillsammans med de skalade tomaterna och tomatpurén på medelhög värme i 3 msk olivolja i en stekpanna. När vitlöken har blivit brynt tillsätter du den finhackade piri pirin. Häll på vinet och låt reducera till hälften. Tillsätt grädden och koka ihop såsen till en lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Finhacka resterade två vitlöksklyftor. Peta in finhackad vitlök och sardellfiléer under skinnet på kycklingfiléerna. Peppra även innanför skinnet.
  7. Stek kycklingen i en stekpanna på hög värme med smöret och lite olivolja, börja med att hårdstekta dem med skinnsidan ner. När skinnet har blivit gyllenbrunt, sänk värmen och vänd kycklingfiléerna och stek andra sidan. Lägg i timjan- och rosmarinkvistarna. Ös fettvätskan som finns i stekpannan över skinnet på kycklingfiléerna så det blir extra krispigt. När undersidan av kycklingfiléerna är gyllenbruna, avsluta kycklingen i ugnen tills innetemperaturen är 70 grader.
  8. Skala potatisarna. Ta med hjälp av ett kuljärn ut små bollar av potatisen, ca 10 stycken.
  9. Fritera potatisbollarna i en kastrull med frityrolja som håller ca 200 grader. De ska bli gyllenbruna och krispiga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  10. Ta ut kycklingen ur ugnen och skär i skivor.
  11. Bottna tallrikar med hög kant med såsen. Lägg på kycklingskivor och friterade potatiskulor. Toppa med dragonblad. Hoppas det smakar!