Kungens hjortrondrömtårta

Kungens hjortrondrömtårta
Foto: Andreas Lundberg/TV4
Tuva
Tuva

Kungens hjortrondrömtårta

Av: Tuva

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

En tårta med syrlig hjortronmousse, mildare vit chokladmousse och en touch av passionsfrukt.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl [60 g]
  • 1 dl potatismjöl [80 g]
  • 1 tsk bakpulver
  • smör, till formen
  • vetemjöl, till formen

Hjortronmousse

  • 4 dl vispgrädde
  • 300 g hjortron (färska eller tinade frysta)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk citronsaft

Vit chokladmousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit blockchoklad
  • 2 dl kesella 2 %

Dekoration

  • 6 passionsfrukter
  • vit marsipan
  • gröna löv
  • hjortron
  • chokladgarnering
  • guldströssel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Tårtbotten

  1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
  5. Låt svalna helt.

Hjortronmousse

  1. Separera hjortronen och hjortronsaften i en finmaskig sil, genom att pressa hjortronen med en sked. Tillsätt 1 msk av saften från bären och spara detta till senare.
  2. Vispa grädden ganska hårt. och tillsätt de pressade hjortronen. Tillsätt vaniljsocker samt färsk juice från en citron. Blanda ordentligt.
  3. Stick hål i tårtan med en gaffel och safta lite med några matskedar av hjortronsaften.

Vit chokladmousse

  1. Vispa grädden fluffigt inte för hård.
  2. Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad, rör om under tiden och se till att den smälter ordentligt och att det inte blir några bitar kvar.
  3. Mät upp kesella i en bunke, rör ner den smälta chokladen och blanda sedan i grädden och rör om ordentligt.

Montering

  1. Dela tårtbottnen i tre lika stora delar.
  2. Täck den nedersta bottnen av tårtan med innehållet i 6 passionsfrukter.
  3. Sätt på nästa lager av tårtbotten och smeta ut den vita chokladmoussen på tårtan.
  4. Lägg på det sista lagret av tårtbottnen och bre över hjortronmoussen över hela tårtan så det täcker.

Dekoration

  1. Värm chokladen i ett vattenbad så att den smälter och går att spritsa.
  2. Ta den vita marsipanrullen och rulla ut och täck hela tårtan med marsipanen. Dekorera med ett grönt blad i sugarpaste på ena sidan av tårtan. Forma ett stort hjortron vid sidan på tårtan med hjälp av de små hjortronen.
  3. Spritsa över smält mörk choklad och strössla med guldströssel över hela tårtan.