En tårta med syrlig hjortronmousse, mildare vit chokladmousse och en touch av passionsfrukt.
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.
Ingredienser
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl [60 g]
1 dl potatismjöl [80 g]
1 tsk bakpulver
smör, till formen
vetemjöl, till formen
Hjortronmousse
4 dl vispgrädde
300 g hjortron (färska eller tinade frysta)
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk citronsaft
Vit chokladmousse
2 dl vispgrädde
200 g vit blockchoklad
2 dl kesella 2 %
Dekoration
6 passionsfrukter
vit marsipan
gröna löv
hjortron
chokladgarnering
guldströssel
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Tårtbotten
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Låt svalna helt.
Hjortronmousse
Separera hjortronen och hjortronsaften i en finmaskig sil, genom att pressa hjortronen med en sked. Tillsätt 1 msk av saften från bären och spara detta till senare.
Vispa grädden ganska hårt. och tillsätt de pressade hjortronen. Tillsätt vaniljsocker samt färsk juice från en citron. Blanda ordentligt.
Stick hål i tårtan med en gaffel och safta lite med några matskedar av hjortronsaften.
Vit chokladmousse
Vispa grädden fluffigt inte för hård.
Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad, rör om under tiden och se till att den smälter ordentligt och att det inte blir några bitar kvar.
Mät upp kesella i en bunke, rör ner den smälta chokladen och blanda sedan i grädden och rör om ordentligt.
Montering
Dela tårtbottnen i tre lika stora delar.
Täck den nedersta bottnen av tårtan med innehållet i 6 passionsfrukter.
Sätt på nästa lager av tårtbotten och smeta ut den vita chokladmoussen på tårtan.
Lägg på det sista lagret av tårtbottnen och bre över hjortronmoussen över hela tårtan så det täcker.
Dekoration
Värm chokladen i ett vattenbad så att den smälter och går att spritsa.
Ta den vita marsipanrullen och rulla ut och täck hela tårtan med marsipanen. Dekorera med ett grönt blad i sugarpaste på ena sidan av tårtan. Forma ett stort hjortron vid sidan på tårtan med hjälp av de små hjortronen.
Spritsa över smält mörk choklad och strössla med guldströssel över hela tårtan.