Kung Paos kyckling
Kung Paos kyckling
18 ingredienser
30 m
Kung pao-kyckling är en klassisk Szechuan-rätt som förlitar sig på den bedövande värmen från Sichuan-pepparn. Auberginen används inte traditionellt men fungerar bra till den möra kycklingen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 5.
Ingredienser
- 1 msk sichuanpeppar (hela korn)
- 2 msk maizenaredning
- 8 kycklinglårfiléer, tärnade och skinnfria (frigående)
- 2 msk shaoxingvin
- 5 msk soja
- 3 msk flytande honung
- 3 msk risvinäger
- 90 ml olja
- 2 aubergines, skurna i bitar
- 1 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar
- 3 klyftor vitlök, tunt skivade
- 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
- 1 knippe salladslök, tunt skivad (vårlök)
- 1 tsk chiliflakes
- 1 dl rostade jordnötter
- havssalt
- malen svartpeppar
- basmatiris, ångat (till servering)
Gör så här
- Rosta sichuanpepparkornen i en torr panna och mal sedan grovt i en mortel.
- Blanda pepparn med maizena i en skål och krydda väl. Tillsätt kycklingen, vin och 2 matskedar soja. Blanda väl tills kycklingen är helt täckt och kladdig.
- Vispa resten av sojan med honung och vinäger till en sås och ställ åt sidan.
- Hetta upp oljan i en stor wok eller stekpanna och stek auberginerna på hög värme i 10–12 minuter tills de är gyllene.
- Tillsätt röd paprika, vitlök, ingefära och hälften av salladslöken i pannan och fräs ytterligare några minuter. Använd en hålslev för att föra över grönsakerna till en skål.
- Häll bort det mesta av oljan ur pannan och återgå sedan till medelhög värme.
- Tillsätt kycklingen och chiliflakes i pannan och stek tills de är gyllene runt om.
- Lägg tillbaka grönsakerna i pannan, tillsätt såsen och koka ihop i 3–4 minuter tills det är klibbigt och doftar.
- Strö över jordnötter, resterande salladslök och servera med ångat ris.
- Rätten går bra att frysa. Kyl helt och frys sedan i förslutna behållare i upp till 3 månader. Tina helt och värm sedan upp i en varm wok tills rätten är rykande het.