Kryddkaka

Kryddkaka
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Kryddkaka

8 ingredienser

45 min

Enkel mördegskaka smaksatt med mjölkchoklad och ett hemgjort lakritssocker.

Ingredienser

Lakritssocker

  • 300 g rörsocker
  • 25 g stjärnanis
  • 15 g anis
  • 15 g kardemummakärnor, hela

Kaka

  • 375 g smör
  • 375 g vetemjöl
  • 150 g kryddsocker
  • 30 g sirap
  • 60 g mjölkchoklad

Gör så här

Lakritssocker

  1. Mixa alla ingredienser till ett fint pulver i en kryddmixer eller liten matberedare. Sikta om det är stora bitar kvar.

Kaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka chokladen i bitar.
  3. Blanda allt till en smidig deg. Rulla ut längder, ca 1,5-2 cm i diameter. Dela längderna i jämna bitar, ca 2 cm långa.
  4. Rulla bitarna till kulor. Lägg på plåt, tryck till lite lätt. Tryck till igen men med en gaffel så att det blir ett gaffelmönster.
  5. Grädda ca 8-12 minuter beroende på ugn och hur mörka man vill ha dom.